3 Mart 2014 Pazartesi



Türkiye Kime Kalacak, Osman Ulagay 869 – XXIII
-----------------------------------------------------------------
Yazarın imzasını taşıyan 19 Mayıs 2012’de kütüphaneme hediye olarak giren bu kitabı, başıma geleceği bile bile,  bir sene sonra okudum.
26.02.2012’de Başbakanın yaptığı bir konuşmadan nem kapıp, 28.02.2012’de Milliyet’e veda yazısı yazan Osman Ulagay’ın, Başbakanın 12 Haziran 2011 akşamı "Balkon Konuşması"ndan etkilenip yazdığı, sosyalist zaten olamaz kapitalist bir bakış açısı da olmayan, kaygılardan yola çıkılıp, cam küreye bakılıp yazılmış bu kitap inceleme/araştırma diye sunulmuş ama bir dip notu, alıntısı hatta intihali bile yok… içi boş demeyeyim ama işte öyle bir kitap.
Kitabın sayfaları boyunca AKP’nin önlenemez yükselişinde bu partinin kendi dinamikleri olduğu kadar, muhalefetin silikliğini ve çaresizliğini ön plana çıkarırken muhalefetin değişime kapalı olmasının, çözümü gelecek yerine yüzyıl öncesinde aramasının, yanlışlıklarına çokça değiniyor. Laik kesimin özeleştiri yapmamasının ve siyasi bilinç eksikliğinin, başarısızlığında etkili olduğunu söylüyor. Bunları uluslararası içerik ve konjonktür içinde “kendince” sözde okumaya çalışıyor. Elbette muhalefetin duruşu, proaktif olmayışı, her şeyi komplo teorilerine bağlaması, vesayete sığınması yanlış, yanlış da yazar, bütün bunları aşırı basit, kolaycı ve kendini sorumluluktan sıyırıp öyle yeriyor.
Yazar; kitabının başlarında  “AKP’nin kurulduğu dönemde benim Erdoğan’a bakışım bugünkünden farklıydı çünkü Erdoğan’ın tavrı, özellikle de düşünce ve ifade özgürlüğü konusundaki yaklaşımı bugünkünden çok farklıydı” diyor… Bu satırları okurken, gel de çık işin içinden ve de kızma… Neden? Benim hatırladığım Erdoğan, genç bir gazeteciyi  “Ağzın leş gibi içki kokuyor!” diye haşlamamış mıydı? Zinayı suç yapmak istememiş miydi? v.b.g. örnekler, içki başta olmak üzere Başbakan’ın farklı yaşam tarzlarına, medyaya, kadın erkek eşitliğine bakışını/yaklaşımını ve zihin haritasını özetlemiyor muydu? Hoşgörüden uzak bir olduğunu daha ilk günden haber vermiyor muydu?
Bütün bunları göremediysen, yazık bu güne kadar verdiğin emeklere demezler mi? Bence,  “Türkiye Kime Kalacak?” kitabı frenleri tutmayan RTE ile yazarın kendi arasında sayfaları sitemkâr ve hiddetkâr cümlelerden oluşmuş işte öyle bir kitap… Söylemedi demeyin, ben diyeyim de siz isterseniz yine de okuyup, sonuna kadar izleyin…

Doğan Kitap, 9.Basım, Mayıs 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder