3 Mart 2014 Pazartesi



Reenkarnasyon Kulübü, Kaan Arslanoğlu, 312-IV
--------------------------------------------------


Hekimliği (Psikiyatr) bıraktıktan sonra kendisini tamamen edebiyata, yazıya veren Kaan Arslanoğlu çok üretken değerlerimizden birisidir. En saygın eleştirmenlerimizden Fethi Naci’nin en iyi romanlarımız arasında gösterdiği “Devrimciler” romanının yazarı olan Kaan Arslanoğlu bu romanın arkasından “Kimlik”, “Çağrısız Hayalim”, “Kişilikler”, “İntihar”, “Öteki Kayıp”, “Kuşbakışı”, “Yoldaki İşaretler”, “Memleketimden Karakter Manzaraları”, “Sessizlik Kuleleri” ve“Karşıdevrimciler” romanlarını yazmıştır. Romanlarının yanı sıra “Futbolun Psikiyatrisi”, “Politik Psikiyatri, Yanılmanın Gerçekliği”, “Evrim Açısından Devrim” vb. gibi incelemeleri de göz açıcı değerdedir.

Reenkarnasyon Kulübü adlı bu son romanında Kaan Arslanoğlu, Mustafa Kemal Atatürk, Enver Paşa ve İbrahim Kaypakkaya’nın günümüzdeki enkarne hali olduklarını iddia eden kişiler bazında adı geçenlerin hayattayken eylediklerini ve söylediklerini günümüzde yaşanılanlar bağlamında tartışmaya çalışmaktadır.

Sözgelimi Mustafa Kemal ile Enver Paşa arasındaki siyasi rekabet, Mustafa Suphi ve yoldaşlarının Trabzon’da Yahya Kaptan tarafından katlinde Mustafa Kemal’in fikri rolü, Mustafa Kemal’in açmazları[1], bu tartışma başlıklarından bazılarıdır. Kaan Arslanoğlu’nun bu tartışmalar sırasındaki saptamaları gelecek açısından kötümser([2]) olarak nitelendirilmeye açık olsa da ben gerçekçi olarak nitelendirilmeye daha yatkın olduklarını düşünüyorum. Kaan Arslanoğlu’nun özellikle 1980 sonrasında bir türlü kitleselleşemeyen ve her zorlu dönem sonrasında çok sayıda dönek üreten solun açmazları ve sorunları([3]) konusundaki düşüncelerini tartışmak için kullandığı ve pek çok güncelliğe değinen bu romanın okunmaya, dikkate alınmaya ve tartışılmaya değer olduğunu düşünüyorum.

Okuduğum kitaplar ile ilgili bu notlarım kitap eleştirisi olmaktan daha çok kitap tanıtmaya yönelik olduğu için meraklılarının kitabın eleştirisi için şimdiye kadar okuduğum Metin Çulhaoğlu, Mesut Odman ve Ali Mert’in www.sol.org.tr ‘daki yazılarını okumalarını önerebilirim.
----------------------------------------
İthaki Yayınları, Ekim 2011




[1] ) “Nereden geliyor peki bu Batı sempatisi?” S.166, prg.6,  “En çekindiğim şey başkaydı.” S.235, prg.4
[2] ) “Büyülü, afyonlu bir dibe vurma bu. Uyuşmuş herkes.” s.129 prg 1,  “Bir gecede bıraktılar devrimciliği, yüz kadar lider.” S.159 prg. 1,
[3] ) “…ama biz solcular da az puşt sayılmayız.” s.197, prg 1, “Din zaten siyaset.” s.218 prg.2 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder