3 Mart 2014 Pazartesi



Bir Ada Hikâyesi, “ Çıplak Deniz Çıplak Ada, Yaşar Kemal 635 - XIII.
-------------------------------------------
Yaşar Kemal’in Bir Ada Hikâyesi dörtlüsünün,
·   “Fırat Suyu Kan Akıyor” adlı Birinci Kitabında Adaya sığınan çeşitli kökenlerden insanların, Poyraz Musa'nın desteğiyle yaşadıkları bütün acılara karşın yepyeni bir yaşama merhaba demelerini, Poyraz Musa'nın gönüllü, mütevazı, denizden, yıldızdan, topraktan, kumdan, güneşten, alacakaranlıktan, akşamüstünden alıp insana veren, Hızır gibi kişiliğini anlatır.
·       İkinci Kitabı, “Karıncanın Su İçtiği” beklemenin ve sabrın kitabıdır. Savaştan dönmeyen yakınlarını bekleyen kadınların, yurduna dönmeyi bekleyen sürgünlerin, denizi bekleyen balıkçıların, aşkı bekleyen yüreklerin sonsuz bir sabırla hayata duydukları inanç, adanın doğasında aydınlanır.
·     Üçüncü Kitap, “Tanyeri Horozları” ise yeni bir yaşam kurma çabası, korku, özlem, sabır ve geçmişin acıları arasında, aşktan ve insan olmaktan duyulan sevincin romanıdır.
·         Dördüncü Kitap “Çıplak Ada Çıplak Deniz” ‘in çıkış noktası, ilk nükleer denemelerden sonra Pasifik’te aşırı radyasyona uğrayan ve hayatiyetini yitiren bir adanın yıllar sonra hayata kavuşmasında odaklanır. Yaşar Kemal,  doğanın yenileme gücü olduğu gibi insanın da yenileme gücünden hareketle bu kitabı yazar. Roman kahramanlarından kimisi adaya gelmiş kimisi de adada kalmış ama hepsi de adada yeni bir hayat kurmaya girişirler. Arkalarında acılı bir geçmiş, önlerinde güzel günlerin simgesi menekşeler vardır.
Bir Ada Hikâyesi, bana göre, Yaşar Kemal’in yalnız destansı ve yeni yapıtlarından biri değil, aynı zamanda doruk yapıtlarından biri.
-------------------------------------

Yapı Kredi Yayınları Ekim 2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder