1 Aralık 2014 Pazartesi

Kopyalanmış Adam, José Saramago 316 / LXIV
-----------------------------------------------------------------------
Jose Saramago, bu romanı bana göre eşitler içinde birinci sırada… Her zaman yaptığı gibi anlatısı itibari ile her bir edim uzun tasvirlerle, iç diyaloglarla ve olasılık hesapları ile satırlar itibariyle sürse de dikkatle ve kısa sürede okuyunca keyifli ve farklı bir hikaye ile karşı karşıya olduğunuzu görüyorsunuz. Özünde kimlik bunalımlarının aşılamadığı günümüz toplumuna ciddi bir eleştiri kapsamındaki kitabında Saramago dehası ve kaleminin keskinliği ile bize ölümsüzlüğünün bir başka göstergesini bırakmış.

Romanın omurgasında, bir akşam, tarih öğretmeni, Tertuliano Maximo Afonso isimli roman kahramanının aynı okuldan matematik öğretmeninin kendisine verdiği bir filmi izlemesi ile fark eder ki dünyada bir ikizi vardır hatta tıpatıp aynısıdır… ve roman ilerler ve öğretmenin kendisi olan bir adam, bir aktör ile karşılaşmasının hikayesi anlatılır.  "Kaos çözülmesi gereken bir düzendir. s.97”. 

Önemli başka bir alıntı ile bu kitabın gidişatını daha da iyi açıklayabilirim.”Tarih, fazla büyümesin diye arada bir kökleri budanan bonsai ağacına, mekân ve zaman bu ikisinin içinde meydana gelen olaylardan oluşan devasa bir ağacın çocuksu minyatür bir haline benziyor, bu ağaca baktıkça boyutlardaki dengesizliği görüyor ve gayet belli olan başka farkları, mesela hiçbir kanatlı hayvanın, hiçbir kuşun, ufacık bir arıkuşunun bile bir bonsainin dallarında yuva kuramayacağını, yapraklarının yeterli miktarda gür olduğunu varsaydığımız bir bonsainin gölgesine bir kertenkele sığındığı takdirde sürüngenin kuyruğunun ucunun gölgenin dışında kalacağını göz ardı ediyoruz..15 …”

Jose Saramago, bu kitabını yazmış. Bitirmiş. Çalışma masasından kalkıp, sırtına temiz bir gömlek geçirmiş. Kravatını takıp, pantolonunu, ceketini ve en iyi ayakkabılarını giyip, kalemini gömlek cebine koymuş... ve dışarı çıkmış.
-----------------------------

Kırmızı Kedi, Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder